Otvorený list od vedenia KKCG a Allwyn Entertainment
4. 3. 2022
Otvorený list od vedenia KKCG a Allwyn Entertainment

​Všetci v KKCG a Allwyn Entertainment sme absolútne zdesení brutálnym útokom Ruska na Ukrajinu. Ide o absurdný akt agresie, ktorý treba čo najdôraznejšie odsúdiť, a my robíme všetko, čo je v našich silách, aby sme podporili statočných Ukrajincov zasiahnutých týmto barbarstvom režimu Vladimira Putina.

Pre nás, české spoločnosti nesmierne pyšné na svoje dedičstvo, bol posledný týždeň ponurou pripomienkou ťažko vydobytých slobôd, ktoré naša krajina získala späť ešte len nedávno po rokoch strávených pod sovietskym útlakom. Mnoho našich zamestnancov, vrátane nás samotných, vyrástlo v čase komunizmu a totalitného tieňa Sovietskeho zväzu. Navzdory tejto dusivej zvieracej kazajke sme dlho snívali o tom, že budeme žiť, pracovať a vychovávať svoje deti v Českej republike, ktorá si cení slobodu, otvorenosť a demokraciu.

Práve preto dnes musíme stáť absolútne solidárne po boku ukrajinského národa, aby sme ochránili demokratické hodnoty, na ktorých stojí naša moderná spoločnosť. Nemôžeme a nebudeme tolerovať brutálny imperializmus, ktorý sa opäť sprosto snaží votrieť do našich domovov.

Teraz je načase vypočuť ukrajinský ľud a urobiť všetko, čo je v našich silách, aby sme ich podporili. Stovky tisíc ľudí bez strechy nad hlavou utekajú z východnej a strednej Ukrajiny do Ľvovskej oblasti. Prostredníctvom nadácie Karel Komárek Family Foundation a našich partnerov v Ľvove sa snažíme pomáhať v prípravách na príjazd obrovského množstva utečencov tým, že týmto ľuďom zaistíme bezpečné, teplé miesto, kde môžu spať a kde dostanú najesť. Práve teraz na miesto prichádzajú kamióny plné trvanlivých potravín, matracov, spacích vakov, karimatiek, hygienických potrieb a ďalších zásob. Jedna z kancelárií našej skupiny v Prahe je už premieňaná na bezpečné centrum pre ukrajinských utečencov.

Lotérie Allwyn Entertainment získavajú finančné prostriedky pre Červený kríž a zamestnanci spoločnosti sú podporovaní v dobrovoľníckej činnosti. V humanitárnej a finančnej podpore budeme pokračovať tak dlho, kým bude treba.

Zároveň sme presvedčení, že každý podporovateľ Putinovho režimu by mal byť vylúčený z našej demokratickej spoločnosti. Vidíme, ako mnohé kultúrne a športové inštitúcie podnikajú v tomto smere dôležité kroky, a prostredníctvom našej trvalej podpory pražského medzinárodného hudobného festivalu Dvořákova Praha sme zamedzili účasti hudobníkov napojených na Kremeľ, ako je napríklad Putinovi naklonený dirigent Valerij Gergijev.

Sme si vedomí skutočnosti, že v porovnaní s tisíckami statočných Ukrajincov, ktorí sa chopili zbraní na obranu svojej vlasti a slobody, ide iba o malé činy. Veríme však, že je zodpovednosťou každého, kto si cení slobodu a demokratické hodnoty, aby sa zapojil – v akejkoľvek miere. Je zásadné, aby sme sa všetci ozvali.

Slava Ukraini. ​

S úctou​